Vammaiskeskustelu ei saa johtaa äitien tuomitsemiseen

Perjantai 13.2.2015 klo 12:35


 

Yleisradion toteuttama keskustelu vammaisista on nostanut taas tärkeän aiheen esiin. Keskustelu on ollut pääosin avartavaa ja hyvin vammaisten näkökulmaa esille nostavaa. Erityisen hyvä kulttuuriteko vammaisten yhteiskunnallisen arvostuksen lisäämisen eteen on varmasti ollut myös kehitysvammaisten muodostaman musiikkiyhteisön nousu kohti euroviisuja.

 

Erityisesti olen kuitenkin seurannut keskustelua vammaisten lasten vanhempien asemasta ja siitä, millaisia kysymyksiä mahdolliseen aborttiin liittyy, jos lapsi todetaan vammaiseksi jo varhaisessa vaiheessa raskautta.

 

Ensisijaisen tärkeänä pidän sitä, että jokaisella ihmisellä on oikeus syntyä ja ominaisuuksistaan riippumatta mahdollisuus kasvaa tuetussa ja turvallisessa ympäristössä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhteiskunnan täytyy taata vanhemmille heidän tarvitsevansa tukivälineet, palvelut ja taloudellinen apu jos lapsi syntyy vammaisena.

 

Perheille on tärkeää, että tukea saadakseen ei tarvitse taistella, odottaa ja vaatia oikeuksiaan. Liian usein hyvään tarkoitukseen rakennettu järjestelmä hautautuu siihen, kun kunta tai viranomainen pyrkii pysymään tulostavoitteissaan ja lykkäämään asian jonkin toisen tahon hoidettavaksi. Huonosti toimivat palvelut tuottavat ahdistusta ja epäoikeudenmukaisuuden kokemusta perheissä, joissa on jo valmiiksi raskasta erityslasten vuoksi. Tähän kysymykseen keskeinen vastaus on usein resursseissa ja asioihin suhtautumisessa.

 

Toinen puoli keskustelusta liittyy etiikkaan ja keskusteluun siitä, miten vanhempien tulisi suhtautua tietoon lapsen vammaisuudesta. Erikoissairaanhoitajana pidän hyvin huolestuttavina niitä puheenvuoroja, joissa kyseenalaistetaan naisten oikeus selvittää jo alkuraskauden aikana lapsen vammaisuuteen tai muihin ominaisuuksiin liittyviä kysymyksiä. En myöskään hyväksy yhdenkään äidin tuomitsemista hänen valintansa perusteella. Meidän jokaisen täytyy muistaa, että asia on riittävän vaikea ilman yhteiskunnan luomaa painettakin.

 

Paras tapa edetä kohti moniarvoisempaa ja yhdenveroisempaa yhteiskuntaa on turvata kaikkien ihmisten mahdollisuudet turvalliseen elämään. Tuomitsemalla toisiamme kuljemme kuitenkin vain kauemmaksi tästä tavoitteesta.

 

Tiedote 13.2.2015
Vapaa julkaistavaksi

SDP:n Väätäinen: Vammaiskeskustelu ei saa johtaa äitien tuomitsemiseen

 

SDP:n kansanedustaja Tuula Väätäinen on huolissaan keskustelunavauksista, joilla kyseenalaistetaan äitien päätöksiä tilanteissa, joissa lapsi osoittautuu vammaiseksi jo raskauden alkumetreillä.

- Ensisijaisen tärkeänä pidän sitä, että jokaisella ihmisellä on oikeus syntyä ja ominaisuuksistaan riippumatta mahdollisuus kasvaa tuetussa ja turvallisessa ympäristössä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että yhteiskunnan täytyy taata vanhemmille heidän tarvitsevansa tukivälineet, palvelut ja taloudellinen apu jos lapsi syntyy vammaisena, Väätäinen painottaa.

 

- Erikoissairaanhoitajana pidän kuitenkin hyvin huolestuttavina niitä puheenvuoroja, joissa kyseenalaistetaan naisten oikeus selvittää jo alkuraskauden aikana lapsen vammaisuuteen tai muihin ominaisuuksiin liittyviä kysymyksiä. En hyväksy yhdenkään äidin tuomitsemista hänen valintansa perusteella. Meidän jokaisen täytyy muistaa, että asia on riittävän vaikea ilman yhteiskunnan luomaa painettakin, Väätäinen muistuttaa.

 

- Suomi on yksi maailman parhaista maista syntyä ja synnyttää. Lapsikuolleisuus on minimissä ja terveydenhuollon ammattilaiset osaavia sekä hyvin lääketieteellistä etiikkaa noudattavia. Ei luovuta tästä vapaudesta luomalla Suomesta äitejä tuomitsevaa yhteiskuntaa, hän tiivistää.

 

Lisätietoja: Kansanedustaja Tuula Väätäinen, tuula.vaatainen@eduskunta.fi, p. 050 5113018


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini