Vieraskynä


Sivuilla ilmestyy kirjoittajavieraiden kirjoituksia vaihtuvista teemoista. Mukana on paljon hyviä kirjoittajia, ja varmasti joitain nimiä jotka lukijat yllättävät.

Antoisia lukuhetkiä!

8.4.2015

Tuulan osaamista ja asennetta tarvitaan eduskunnassa juuri nyt!

 

Minulla on ollut tilaisuus muutaman kuluneen viikkon aikana käydä useita pitkiä keskusteluja Tuulan kanssa. Arjen kuulumisten päivittämisen lisäksi olemme puhuneet paljon Tuulan työstä eduskunnassa ja hänen ajatuksistaan ja intresseistään liittyen mahdolliseen tulevaan nelivuotiskauteen. Kuluneiden kolmen edustajakauden aikana Tuulan asiantuntemus on laajentunut monipuolisen valiokuntatyön kautta. Ydinosaamisaluetta on edelleen sosiaali- ja terveydenhuollon monikerroksinen maailma, jonka uudistaminen odottaa edelleen tekijöitään. Mm niihin talkoisiin tarvitaan Tuulan kaltaisia kokeneita, monissa liemissä kiehuneita poliittisia päättäjiä. Tuula on päättyneen kauden aikana syventänyt asiantuntemustaan sisäiseen turvallisuuteen ja maan puolustukseen liittyvissä kysymyksissä. Tuulalla on rohkea ja juureva ote poliittisessa toiminnassa siksi, että hän ei ole hektisessä eduskuntatyössä menettänyt kosketusta ja yhteyttä tavalliseen arkeen ja meihin arjen sankareihin.

 

Tässä yhteiskunnallisessa tilanteessa lukumäärältään suuri päätöksentekijöiden vaihtuminen eduskunnassa tuntuu isolta riskiltä, vaikka uutta verta aina kaivataankin. Soisinkin, että uudelleeen valinta osuisi Tuulan kaltaisiin solidaarisiin ja yhteistä vastuuta kypsästi kantaviin kokeneisiin kansanedustajiin. Tuula on aikaisempinakin kausina tukenut ja neuvonut uusia kollegoita eduskuntatyön alkuun. Toivottavasti kaikki puolueet panostavat systemaattiseen mentorointiin, kun uusi eduskunta on valittu. Millä tahansa työpaikalla usean kymmenen työntekijän vaihtuminen yhtäaikaa on vaikea haaste. Toivotaan, että yhtiö nimeltä Suomi selviää kuivin jaloin tulevaisuuteen.

 

Pirjo Marttinen

Tuulan ystävä ja kollega vuosikymmenien ajalta

Kuinka tunnen Pirjon? Tuula Kertoo

Pirjon kanssa meistä tuli työkavereita 1985, olimme molemmat Kuopion Mielenterveyskeskuksen sairaanhoitajia. Liki parikymmentä yhteistä työkaveruutta, ei tosin koko aikaa saman työnantajan palveluksessa, antoi mahdollisuuden olla kehittämässä psykiatrista hoitotyötä Savossa. Olimme perustamassa jälkipuintityöryhmää Kuopioon Estonia onnettomuuden jälkeen. Teimme kotikäytien kautta selvitystä maatilayrittäjien hyvinvonnista ja sukupolvenvaihdosten toimivuudesta Kuopion ympäristössä olevilla maatiloilla. Yhteiseen työsarkaan mahtuu monen moista. Pirjo on ennaltaehkäisevän mielenterveystyön uranuurtajia. Kiitos Pirjo!

30.3.2015

Tuula on tahtoihminen jonka työskentelyssä päättäväisyys ja oikeudenmukaisuus ovat perusperiaatteita. Hänellä on inhimillistä kykyä ymmärtää ihmisten arkea ja asettua juuri heikoimpien puolelle.

Matti Saarinen
Kansanedustaja (sd.)
Uusimaa

Kuinka tunnen Matin? Tuula kertoo

Matti Saarinen on pitkän linjan poliitikko ja kansanaedustaja, joka tunnetaan vahvasta talousosaamisestaan ja tarkasta oikeudenmukaisesta lainsäädännön laatimisesta. Vaikka Matti on tarkka ja tiukka, ei suinkaan tiukkapipoinen. Sen lisäksi että Matin vitseille saa nauraa makeasti, ne kirvoittavat aina myös jatkoajatuksia. Kiitos pitkästä yhteistyöstä etenkin valtiovarainvaliokunnassa. Muistahan jatkossakin  ottaa aktiivisesti kantaa ja myös pitää yllä hyvää tanssitaitoasi!

27.2.2015

Olen tuntenut Tuulan kansanedustajakollegana ja puolustusvaliokunnan jäsenenä lähes neljän vuoden ajan. Sinä aikana hän on osoittautunut ahkeraksi asioden hoitajaksi. Hän perehtyy asioihin huolellisesti ja syvällisesti. Valiokunnassa hän kysyy asiantuntijoilta tarpeellisia tarkennuksia muidenkin puolesta.
Ihmisenä ja kaverina Tuula on mainio. Suora ja välittävä. Me molemmat harrastamme moottoripyöräilyä, siinäkin Tuula on asiantuntija. Kerran olemme matkanneet kahdestaan pyörälläni Siilinjärveltä Helsinkiin aamutelevision haastatteluun, jonka aiheena oli moottoripyöräily. Matkan aikana selvisi, että Tuula on myös mukava ja seurallinen ihminen.

Eero Suutari
Kansanedustaja (kok.)
Oulu

Kuinka tunnen Eeron? Tuula kertoo.

 

Eero on järkyttävän rauhallinen ihminen. Järkälemäinen mies joka seisoo tukevasti jalat maassa tiukasti periaatteidensa takana. Yrittäjä ja isä äidistään huolta kantava ajattelija. Tuntee puolustusvoimat kuin omat taskunsa, olisi erinomainen sotilas. Suuressa  perheessä niukoissa oloissa kasvanut Eero ei ylenkatso ketään, hän tietää että yrittämällä on mahdollisuus onnistua. Moottoripyörä on kaiketikin Eero rakkain menopeli, missä lie ajatukset kun lumet sulaa ja tie kutsuu.

 

11.2.2015

Tuulalla on hyvä sosiaalinen omatuntoTuulan kanssa tutustuttiin väärinymmärryksen merkeissä. Siinä missä jotkut muut
olisivat jääneet hautomaan, me puheliaat immeiset saatiin heti suumme auki ja
asia oikaistua. Tätä rehtiä suoranuottisuutta Tuulassa arvostan.  Asiat
puhutaan selviksi ja sitten jatketaan yksissä tuumin nokat kohti uusia
haasteita.

Tuulalla on myös hyvä sosiaalinen omatunto. Hän on heikomman puolella ja
 tuo kentän terveisiä vaikeistakin asioista mm. eduskuntaryhmäämme ja
rikastuttaa keskustelua myös oman siviiliammattinsa vankalla kokemuksella.

Yhteistyötä Tuulan kanssa olen tehnyt ennen muuta puolustuspolitiikan
sektorilla ja jämäkkänä, rohkeana naisena Tuula on ottanut hyvin haltuunsa,
hänelle jo ammatin puolesta tutumpien sosiaaliasioiden ohessa, myös
maanpuolustukseen liittyvät asiat.  Puolustuspolitiikkaakin Tuula lähestyy
ihmisen näkökulmasta, inhimillisyys edellä.

Tuula on periaatteen ihminen, jolla on sydän paikallaan. Sellaisia eduskunta
tarvitsee!

Saara Karhu
kansanedustaja (sd)
Pirkanmaa

Kuinka tunnen Saaran? Tuula kertoo.

Saara on järjestelmällinen ja perusteellinen sosialidemokraatti. Kansainvälisyys ja puolustuspolitikka on hänelle tuttua. Olemme usein käyneet keskusteluja, joissa arjen asiat ja tulevaisuuden mahdollisuudet sekoittuvat keskenään. Puolueelle on harmi, että Saara on päättänyt jättää päivänpolitiikan. Toivon, että näemme Saaran jatkossakin ottamassa kantaa ja tuomassa omaa ajatusta yhteiseksi hyväksi.

 


6.2.2015

Kollegani Tuula

Olemme istuneet Tuulan kanssa neljä vuotta valtiovarainvaliokunnassa. Tänä
aikana hän on tullut tutuksi paitsi poliitikkona myös ihmisenä.

Tuula on aito ihminen, joka ottaa rohkeasti kantaa ja laittaa persoonansa
peliin. Hänen taustansa terveydenhuollossa tuo arkista uskottavuutta
poliittisiin näkemyksiin.

Parhaat kokemukset liittyvät yhteisiin valiokuntamatkoihin. Tutustuimme yhdessä
Etiopian kehitysapuhankkeisiin ja Kanadan sosiaali- ja terveyspalveluihin.
Jälkimmäisellä matkalla Tuula toimi delegaatiomme vetäjänä ja puhalsi hyvää
fiilistä ja yhteishenkeä koko porukkaan.

Erimieltäkin on oltu. Erityisesti puolustusvoimien lisärahatarpeista olemme
kiistelleet. Hyvä poliitikko kuitenkin kykenee olemaan erimieltä ilman että
erimielisyys vaikuttaa henkilökohtaisiin suhteisiin. Eli väleissä on pysytty
kaikissa tilanteissa.


Risto Kalliorinne
Kansanedustaja (vas.)
Oulu

Kuinka tunnen Riston? Tuula kertoo.

Risto on varsinainen puheverbalikko. Sanoisin, että on pieni mies Oulusta mutta paha panna solmuun. Risto puhetykistys on välillä todellista iloa korvalle, varsinkin kun tietää, että mies seisoo sanojensa takana, työläisen poika kun on. Vasemistolaisuus on Ristossa syvällä sielussa jota hänen siviiliammattinsa on vahvistanut. Oikeudenmukaisuus ja tasa-arvo ei ole hänelle pelkkiä sanoja vaan ne ovat tekoja ja tavoitteita.

5.2.2015

Oikeat tiedot työttömyysturvan rahoituksesta

Professori Heikki Hiilamo ja kumppanit jatkavat (HS 29.1.) keskustelua työttömyysturvan rahoituksesta. Otsikon mukaan minulla on väärät tiedot ansiosidonnaisesta.

Työttömyysvakuutusmaksu peritään kaikilta palkansaajilta ja työnantajilta. Työnantaja tilittää maksut Työttömyysvakuutusrahastoon. Vakuutusmaksu on valtiosääntöoikeudellisesti vero, mutta vakuutusoikeudellisesti vakuutusmaksu.

Työttömyysturvalain 14 luvun 3 §:n mukaan ”Peruspäiväraha ja siihen liittyvä lapsikorotus sekä korotusosa rahoitetaan valtion varoista ja palkansaajan työttömyysvakuutusmaksun tuotosta”. Järjestäytymättömien maksut siirtyvät työttömyysetuuksien rahoituksesta annetun lain 23 §:n mukaisesti Kelalle. Raha ei ole yleiskatteellista Kelan rahoitusta, kuten Hiilamo ja kumppanit väittävät. Menettely on täsmälleen sen mukainen kuin esitin. Työnantajan maksusta en maininnut mitään, ja se käytetäänkin ansiopäivärahojen rahoitukseen.

En sanonut, että peruspäivärahan maksut vapauttavat tarveharkinnasta. Sanoin, että jos työssäoloehto täyttyy, hyötyy maksuista, kun tarveharkintaa ei sovelleta.

Ansioturvaa saavat vakuutetut eivät saa peruspäivärahaa, kuten Hiilamo ja kumppanit näyttävät ajattelevan. He saavat samansuuruisen päivärahan perusosan, joka maksetaan työttömyyskassalle valtionosuutena. He eivät hyödy vakuuttamattomien maksusta, kuten Hiilamo ja kumppanit väittävät. Valtio ei osallistu aivan kaikkien päivärahojen rahoitukseen. Ansiopäivärahoihin käytettävät työttömyysvakuutusmaksut Työttömyysvakuutusrahasto siirtää kassoille sen mukaisesti kuin kassat maksavat päivärahoja. Rahat eivät missään vaiheessa käy valtion tilillä.  Maksuja käytetään mm. aikuiskoulutustukeen ja palkkaturvaan, joita järjestäytymättömätkin saavat.

Kassan jäsenmaksut menevät hieman oikaisten sanoen suoraan kassalle.

Jos haluaa laskea valtion osuuden ansiopäivärahoista, täytyy tietää jonkin ajanjakson valtionosuudet ja kokonaissumma. Summa vaihtelee suuresti eri kassojen välillä.

Kirjoitukseni virheenä ei myöskään ole ilmaus vakuutettu puhuttaessa palkansaajista. Asiayhteyden mukaisesti puhun vain kassan jäsenistä.

Pentti Arajärvi
Sosiaalioikeuden professori
Helsinki

4.2.2015 

Tuula on rohkea poliitikko

Tutustuimme Tuulan kanssa ensimmäisellä eduskuntakaudellamme istuessamme suuren salin takarivissä uusina kansanedustajina. Tuosta ajasta lähtien olen oppinut tuntemaan Tuulan asioihin perehtyvänä ja osaavana kansanedustajana.
 
Vielä usean vuoden jälkeenkin näen Tuulassa yhdistyvän monia myönteisiä piirteitä. Taito oppia ja ottaa selvää yhdistyy vahvaan sosiaali- ja terveyspoliittiseen asiantuntemukseen. Näiden lisäksi erityisen tärkeänä pidän Tuulan taitoa pitää jalat maassa ja arjen asiat mielessä.

Olemme tehneet vuosien saatossa yhteistyötä monessa asiassa. Erityisesti mieleeni on jäänyt yhteistyömme uuden vanhuspalvelulain säätämiseksi. Asia on ollut meille molemmille tärkeä. Tuula oli osaltaan vaikuttamassa siihen, että eduskuntaryhmämme vaati henkilöstömitoitusta kirjattavaksi lakiin. Vaade on edelleen ajankohtainen ja siihen liittyvä lakimuutos valmistelussa sosiaali- ja terveysministeriössä. Se olisi tärkeää saada eduskuntaan pian.

Tuula on rohkea poliitikko, jolla on kanttia sanoa asiat suoraan ja jolla on sydän paikallaan. Uskon, että sitä myös äänestäjät arvostavat.

Jutta Urpilainen
Kansanedustaja (sd.)
Pohjanmaa

Kuinka tunnen Jutan? Tuula kertoo.

Jutta on Suomen valovoimasimpia poliitikkoja. Ei  ole asiaa, jota ei voisi jättää hänen hoidettavakseen. Koko Eurooppa tuntee hänet ja hänen vahvuutensa. On Suomelle onneksi, että Jutta jatkaa työtään kotimaassa. Tulevat ajat eivät ole helpottumassa ja Jutan kaltaisia kotimaan puolustajia tarvitaan. Kaksitoista vuotta sitten sanoin Jutalle kun istuin hänen vieressä istuntosalin viimeisellä rivillä, sinä Jutta pääset vielä pitkälle, Jutta puhkesi hänelle tyypilliseen rehevään nauruun, niinkö Tuula arvelet hän totesi. nyt voin todeta, että aika oikeassa silloin olin.

 

19.1.2015

Minun makuiseni edustaja

Tuulan etunimi voisi olla myös Martta. -Martta, Martta kaikesta ja kaikista sinä huolehdit. Olemme Tuulan kanssa naapureita. Työhuoneemme ovat vierekkäin.

Koen, että olemme vierekkäin, eikun lähekkäin muutenkin. Ajatuksellisesti, henkisesti ja samalla kanavalla. Tuulan asiantuntemus on ihmisläheistä,lämmintä ja asiantuntevaa. Ei ole mennyt koulutus eikä työssä olo hukkaan. Tiedän, että muutkin kuin minä kuuntelevat Tuulaa tarkalla korvalla. Niin omassa eduskuntaryhmässä kuin Eduskunnan täyistunnossakin.

Tuula on enemmän kuin hyvä kansan edustaja. Myös monipuolinen. Terveys-ja sosiaalikysymyksissä hän on asiantuntija ja linjanvetäjä. Lasten ja nuorten elämän tuntija ja vanhusten tuntojen tulkki. Ja paljon muuta.

Hienoa, että Tuula haluaa jatkaa arvokasta työtään Eduskunnassa. Vaikea ajatella, etteikö meidän Tuulan -eikun Martan- näytöt riittäisi valtakirjan uusimiseen. Ainakin minun makuiseni edustaja, ja Ihminen.

 

Jukka Gustafsson
kansanedustaja (sd.)
Pirkanmaa

Kuinka tunnen Jukan? Tuula kertoo.

Siellä missä näet ja kuulet puhuttavan sosialidemokratiaa suurilla kirjaimilla  ja vahvalla tunteen palolla olet törmännyt Jukkaan. Työväen puolue on Jukalla niin syvällä sielussa, että sitä ei saa pois kukaan pestyä, eikä tarvitsekaan. Me tarvitsemme Jukan kaltaisia ääneen ajattelijoita. Jukalle kiitos työstä Pohjois-Savon ja erityisesti Toivalan  Metsäkoulun puolesta. Opettajana Jukka pitää vahvasti esille koulun, opettajien ja oppilaiden hyvinvointia. Jokaiselle oikeus opiskeluun ja hyvään oppimisympäristöön on hänelle numero yksi.

13.1.2015

Tuulasta


”Varmat mielipiteet. Uskaltaa avata suunsa tilaisuuden tullen. Tietää, mistä puhuu. Keskittyy olennaiseen.
Tällaisen Tuulan minä tunnen ja tällaisen Tuulan kanssa olen saanut tehdä yhteistyötä jo vuosia.

On ollut aikoja, jolloin olemme olleet eri mieltä asioista. Hienointa kuitenkin on ollut, että niistäkin asioista voi keskustella ja niitä voidaan perustella puolin ja toisin. Palautetta on tohdittu antaa toisillemme ja luottamus on myös kasvanut matkan varrella.

Kun kyse on ihmisen hyvinvoinnista, on Tuula vahvimmillaan. Puhuttiin sitten mielenterveydestä tai kunta-asioista, on Tuulalla asiantuntemusta kokemustensa kautta. Yhteistyötä tehdään varmasti vielä tulevinakin aikoina!

 

Heli Paasio
kansanedustaja (sd.)
Varsinais-Suomi

Kuinka tunnen Helin? Tuula kertoo. 

Heli saa minulta täyden arvotuksen. Kun tulin valituksi eduskuntaan 2003 hän oli edustaja joka neuvoi ja jokaiseen kysymykseen sai vastauksen. Todellinen toveri, valmis auttamaan. Määrätietoinen ja selkeä poliitikko. Harvoin Heli korottaa ääntään, nyt korotti puolustaessaan subjektiivistä päivähoito-oikeutta.

 

8.1.2015

 

”Olen työskennellyt Tuulan kanssa neljä vuotta maanpuolustusasioissa monellakin areenalla.
Olen huomannut, että hän pystyy omaksumaan uusia asioita nopeasti ja hanhmottamaan vaikeitakin kokonaisuuksia hyvin. Hän pystyy erottamaan isot asiat pienistä, mikä on päätöksenteossa erinomainen ja tärkeä ominaisuus."

Esko Kurvinen
kansanedustaja (kok.)
Oulu

Kuinka tunnen Eskon? Tuula kertoo.

Esko Kurvinen on kokoomuksen vakaan siiven edustajia. Olemme istuneet samoissa valiokunnissa vuosikausia. Molemmat pienistä tuvista lähtöisin. Eskon kanssa pääsee ottamaan mittaa mielipiteistä mutta yhtä helposti myös hakemaan kompromissia. Luotettava ja lojaali kun olet itsekin sitä.

 

19.12.2014

Kuka puolustaisi pienyrittäjiä?

 

Uuden työpaikat syntyvät suuressa määriin pieniin yrityksiin. Pienillä yrityksillä tarkoitetaan yleensä alle kymmenen hengen yrityksiä. Suomalaisessa yrityksessä on keskimäärin on alle kaksi henkilöä. Monelle yrittäjäksi ryhtyminen on tänä päivänä ainoa keino työllistyä. Itse- eli yksinyrittäminen on vaativa laji - tiedän sen itse, koska olen sellainen. Sairastumiseen ei ole varaa, puhumattakaan neljän viikon kesälomista tai talvilomasta.  Pienyrittäjä on duunari – palkkaa saat juuri sen verran kuin olet kuukaudessa saanut tienestiä aikaiseksi. Tosin aina ei pienyrittäjällä ole varaa edes nostaa palkkaa. Maksuajoissa isot yritykset määrävät tahdin ja pienyrittäjä odottaa, koska suuret ja mahtavat maksavat pienille laskunsa. Lainaa hakiessa pankille ei riitä nykysisin edes vakuudet, vaan pienyrittäjän on näytettävä tuloa jota ei yleensä paljoa ole. Samalla päättäjät ja taloustieteilijät kehoittavat pieniä yrityksiä kasvamaan. Kyllä, haluaisin kasvaa sanoo moni. Mutta mistä rahat? Finnvera käyttäytyy kuten liikepankit oli omapääoma (lue omaa rahaa) pitää olla kunnossa ja aina niin ei pienyrittäjällä ole.    

Pienen yrittäjän asema on esimerkiksi sosiaaliturvaa tai muita etuuksia ajatellen huonomassa asemaassa kuin työsuhteessa oleva palkansaaja, joka kuuluu työeläkejärjestelmän piiriin (TYEL). Eläkettäkin kertyy vain juuri sen verran kuin pienyrittäjä pystyy maksamaan yrittäjäeläkkeenä (YEL). Moni maksaa vain minimiosuuden ja sillä ei eläkkeellä kukaan elä.  Kaikilla ei ole varaa ottaa vapaaehtoisia vakuutuksia. Valitettavasti myös pimeää työtä tehdään paljon. Silloin ei makseta arvonlisäveroa (alv) eikä muutakaan veroa. Siksi alv maksun nostaminen nykyisestä 8500 euron alarajasta olisi järkevää.  Pienyrittäjä ei myöskään käytä veroparatiiseja tai tee monimutkaisia verojärjestelyjä, joilla yleensä oma etu maksimoidaan ja verot minimoidaan.

Ensi kevään Eduskuntavaalien jälkeen valittavan eduskunnan ja hallituksen yksi suuri tehtävä on pienyrittäjän aseman parantaminen.  Samalla pienyrittäjien edunvalvontaa on parannettava ja tehostettava.  Starttiraha on ollut yksi toimivimmista tukimuodoista. Ensimmäisen työntekijän palkkausta tulisi myös helpottaa nykyisestä.  Maatalousyrittäjilläkään ei ole helppoa, mutta heidän eläkejärjestelmää (MYEL) voisi laajentaa ainakin luoville toimialoille eli esimerkiksi kulttuurin ja urheilun alojen yrittäjille.  

 

 

Ville Skinnari

Lakimies

Pienyrittäjä

SDP:n puoluehallituksen jäsen